Search
Close this search box.

Tos de les gosseres, el refredat dels gossos

Quan parlem de la tos de les gosseres (també anomenada grip de les mascotes), realment ho estem fent de la traqueobronquitis infecciosa canina. Una malaltia que afecta les vies respiratòries dels gossos.

És una afecció vírica o bacteriana, el principal símptoma del qual és la tos seca i continuada en el nostre gos. És altament contagiosa però només entre gossos, de manera que nosaltres no correm cap perill si el nostre company es posa malalt.

Malgrat el confús que pugui ser el nom, estem davant del que comunament en humans podria descriure’s com un refredat. Aquesta malaltia que a priori és lleu i poc perillosa, pot desencadenar greus complicacions si no es tracta a temps, com en una pneumònia severa, causant la mort de la nostra mascota.

Per què se li coneix com tos de les gosseres?

Aquesta malaltia es transmet tant per l’aire com per contacte directe entre gossos. Als refugis i protectores d’animals conviuen molts d’ells, pel que és més comú i senzill que els virus i els bacteris es propaguin. No té res a veure amb la creença que els animals no estan ben cuidats i atesos.

Nosaltres també ens refredem per molt que ens cuidem, per tant, el nostre company encara que visqui a casa, sense contacte directe amb altres gossos, està exposat i pot contraure la malaltia. Es pot veure afectat simplement passejant pel parc o amb alguna excursió a la platja o la muntanya.

De quines altres maneres pot contagiar-se el meu gos?

No hi ha una única manera de contagi però sí factors que l’agreugen. Ja hem parlat de les protectores, dels refugis o, fins i tot, de les residències canines. A més, situacions com estar sotmès a un alt nivell d’estrès, el fum del tabac, el fred, els canvis bruscos de temperatura… fan que les defenses del nostre gos baixin i, per tant, que estigui més exposat a contagiar-se de la tos de les gosseres.

Si el fred és un dels causants, els mesos d’estiu també poden fer efecte en les defenses del nostre company. Els banys a la platja, les piscines, els rius i que el nostre gos romangui amb el pèl humit més temps del que hi hauria de ser, contribueixen que pugui agafar un “bon refredat”.

La tos de les gosseres o grip de les mascotes afecta a gossos de totes les races i edats, però els cadells estan especialment exposats a agafar aquesta malaltia. Encara no tenen les defenses pròpies d’un gos adult i són més sensibles a patir tos de les gosseres. Si detectes qualsevol símptoma en el teu company, és imprescindible una visita als nostres centres veterinaris de Martorell com més aviat per tractar els símptomes i que recuperi la seva salut.

perros jugando en el parque

Quins símptomes presenta la grip de les mascotes?

Si el nostre gos estossega i la tos és seca i intensa, probablement ens estigui donant la primera pista que s’ha contagiat. Aquesta tos vindrà acompanyada de vòmits esporàdics produïts per les arcades i d’expulsions d’escuma blanca per la boca. També poden esternudar sovint, presentar afonia i secrecions, tant oculars com nasals.

Normalment l’estat d’ànim del gos no se sol veure afectat, però si la malaltia avança, podem notar apatia, pèrdua de gana i fins i tot febre.

És molt important que portem el gos a la nostra clínica veterinària de Martorell al menor símptoma i que no ho deixem passar. Si el gos comença a presentar febre, és perquè molt possiblement altres òrgans interns s’estiguin vient afectats, podent desembocar en una pneumònia i ser mortal per a l’animal.

Quin tractament he de seguir si el meu gos estossega?

La tos de les gosseres és una malaltia simptomàtica, de manera que els nostres professionals hauran d’ajustar el tractament i fer-lo específic per a cada un dels pacients. Els medicaments més receptats són els antibiòtics i el xarop per a la tos. Quan els gossos comencen amb el tractament, normalment la malaltia remet en una setmana.

Si un dels nostres animals presenta símptomes o ja està diagnosticat de tos de les gosseres, és molt important que ho aïllem de la resta de gossos, en cas que convisquin, passegin o juguin junts, fins que la malaltia desaparegui.

És imprescindible una visita els nostres professionals veterinaris de Martorell i sobretot, no automedicar-los sense prescripció.

Com prevenir la grip o tos de les gosseres?

La millor prevenció per al teu gos és la vacuna anual. Hi ha diferents vacunes al mercat, totes amb un gran nivell de protecció contra aquesta malaltia respiratòria. La vacuna més es fa imprescindible en aquells animals que pateixen problemes de cor, afeccions pulmonars, que es trobin més febles o que vagin a passar una temporada a residències canines.

Seguint les pautes del veterinari i mantenint una bona higiene i alimentació, ens assegurem que el nostre gos tingui unes bones defenses, estant així preparat per enfrontar-se a virus i bacteris.

Assegura al teu gos una bona salut i preveu la tos de les gosseres o grip de les mascotes a Capdevila Clínica Veterinària de Martorell amb la vacuna anual i els nostres consells de prevenció.

Ves al contingut