Search
Close this search box.

Les millors cures per al teu cadell

Ja sou un més en la família o heu decidit adoptar un cadell? Felicitats! Us omplirà d’alegria i amorosa companyia durant molts anys. Però atenció, un cadell no és una joguina, serà un membre més de la família, un ésser viu que, com tot petitó, també us va a portar molta feina i implica responsabilitats. Així que en els nostres centres veterinaris de Martorell i Pallejà hem recopilat una sèrie de pautes per ajudar-te a tenir cura del teu cadell durant els primers mesos de vida. Pren nota!

Coses a tenir en compte abans de comprar o adoptar un cadell 

Si has decidit ampliar la família amb un gatet o un gos cadell, aquesta llista t’ajudarà a planificar el moment de fer-ho i quines coses has de pensar abans de fer-ho:

  • Selecciona la mascota més adequada per a tu: pensa en els teus hàbits perquè et pugui acompanyar (energètic si ets esportista, més calmat si tens nens petits o no podràs practicar esport amb ell), en el teu pressupost (hi ha races més delicades i que requeriran més cures), a l’espai (races més grans o petites, que necessiten més o menys espai …). 
  • Edat del cadell: un cadell ha d’estar amb la seva mare fins als 2 mesos de vida. L’ideal és adoptar-lo entre els 2 i els 3 mesos, després del deslletament. Abans ha d’alimentar-se de llet materna per tenir l’aliment i les defenses que necessita. En aquesta època també aprenen conductes de la mare per imitació. 
  • Temps, afecte i paciència: et necessitarà les 24 hores del dia si estàs sol, o podeu fer torns si sou diversos en la família. Sempre hi ha d’haver algú amb ell o ella. Els primers dies sobretot seran difícils, estarà molt trist o desorientat perquè li han separat de la seva mare. Us cal algú molt a prop que li ompli d’afecte, amor i consol. Has de prestar atenció al seu aprenentatge i educació: on ha de dormir, jugar, fer les seves necessitats i menjar, eliminar del seu entorn zones, aliments i objectes perillosos, ha de menjar diverses vegades al dia… Si no disposes de temps per a ell, llavors és millor esperar un millor moment. 
  • Preparació de la llar: abans que el gos o el gat cadell arribin a casa, has de preparar la seva zona de dormir i el seu llit, on haurà de fer les seves necessitats, els seus plats per menjar i beure, el seu aliment, les seves joguines, un collaret que li identifiqui, un arnès per evitar les estrebades al coll quan encara és massa petit i seleccionar als nostres profesionales dels centres de Martorell i Pallejà perquè t’aconselli i et guiï des del primer dia, ja que a més hauràs de vacunar i desparasitar abans que comenci a sortir al carrer.

Com alimentar al teu cadell 

L’alimentació del teu cadell durant els primers mesos de vida és crucial per al seu desenvolupament i la seva salut. Fins als dos mesos, ha d’alimentar-se de llet materna. A partir de la quarta setmana pot prendre aliments tous i des de les 8 setmanes ja pot començar amb aliments sòlids. Des de llavors està preparat per viure amb la seva nova família. 

La seva dieta fins als 12 mesos ha de ser aliment i pinso per cadell (puppy) que té les propietats energètiques, ingredients i nutrients apropiats per al seu creixement, immunitat i digestió. 

La mida de la ració va d’acord amb la mida de cada espècie i raça, i la quantitat varia de més a menys preses segons va creixent: 4 a 5 vegades fins als 3 mesos, 2 a 3 preses fins als 6 mesos, i 2 preses al dia fins als 12 mesos. 

És molt important mantenir els horaris i no fer canvis bruscs en la seva alimentació i pinso per protegir el seu sistema digestiu, evitar trastorns per menjar massa i amb ansietat i, sobretot en races mini, controlar les baixades de sucre per passar massa temps sense menjar. 

També has de tenir en compte altres aspectes: aportar de tant en tant menjar humit i assegurar-te que beu 2 o 3 vegades al dia per a una correcta hidratació, aportar algun suplement per garantir les vitamines adequades, o escollir premis de qualitat per a la seva edat que t’ajudaran en el seu ensinistrament. 

T’assessorarem sobre el tipus de pinso, la quantitat i ració més adequada, depenent del temps del teu cadell, la seva raça i grandària.

Cures veterinàries del cadell: vacunes i desparasitacions 

És important que mantinguis al teu cadell protegit contra malalties contagioses i paràsits. Abans de les 6-8 setmanes aconsellem no treure-ho de casa ni posar-lo en contacte amb altres animals. Pot jugar en un entorn privat, a l’interior, el pati o al jardí de casa, fins que pugui ser vacunat i desparasitat. 

Quan compleixi les 6-8 setmanes de vida, hauràs de portar-lo al veterinari per començar amb la vacunació i desparasitació. També es realitza un estudi general del petitó per assegurar-nos que té bona salut i et donarem la seva cartilla sanitària on anotarem el seu seguiment. 

Desparasitacions dels cadells 

És vital per a la salut del teu cadell mantenir-lo fora de perill dels paràsits, tant els interns (cucs intestinals, protozous…) com dels externs (puces, paparres, el mosquit flebotomo que transmet la leishmania…). Aquests contagien malalties greus i hi ha paràsits que es transmeten a les persones amb les quals conviu la mascota. Així que és molt important seguir el calendari i pautes de desparasitació de la teva mascota.

Desparasitacions externes del teu cadell 

Els insectes com les puces o els mosquits (especialment el flebotomo) i els aràcnids com les paparres o la sarna, són paràsits que poden ocasionar molèsties i transmetre greus malalties a la teva mascota, com l’Ehrlichia o la leishmània. Per això farem un tractament preventiu per al teu cadell mitjançant pipetes o collars antiparasitaris apropiats per a la seva edat i t’aconsellarem sobre la seva administració i ús. 

Desparasitacions internes del teu cadell 

El primer que es realitza és la desparasitació interna per eliminar els paràsits interns que s’allotgen en el tracte digestiu i tant poden danyar la salut del cadell, ja que és especialment sensible a aquests. Primer administrem un tractament antiparasitari mensualment, i quan arribi a l’edat adulta serà suficient amb desparasitar cada tres mesos. Després de la desparasitació interna començarem amb les vacunes. 

Vacunació dels cadells 

El sistema immunitari de la teva mascota és immadur i corre el risc a contagiar-se de les malalties i patògens del seu entorn. Per això és millor que no ho treguis al carrer o li posis en contacte amb altres animals si no estan degudament vacunats i desparasitats. Hi ha vacunes que són obligatòries i altres opcionals. T’informem del calendari de vacunació i t’aconsellem que li posis certes vacunes encara que no siguin obligatòries com a mesura de prevenció.

Identificació de la teva mascota 

T’aconsellem realitzar la identificació del teu cadell abans que aquest comenci a sortir al carrer, ja que de petits és més fàcil que es desorientin i, en cas de pèrdua, no saben tornar a casa. A més des de l’any 1994 és obligatòria la identificació de les mascotes a Catalunya. 

Es realitza mitjançant la implantació d’un microxip i el registre de la mascota i el seu propietari a l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC). Perquè la localització en cas de pèrdua sigui més efectiva i ràpida, s’ha de comunicar amb la rapidesa més gran el canvi de qualsevol dada de contacte: modificació de domicili, telèfon, etc. 

També aconsellem col·locar una placa d’identificació amb el nom de la teva mascota i els telèfons de contacte perquè la persona que el trobi pugui cridar-te de seguida sense haver de desplaçar-se a un veterinari per llegir el microxip. 

Finalment, també et gestionarem el passaport si surts fora d’Espanya. Des de llavors tot el seu historial quedarà reflectit allà: vacunes, desparasitacions, etc., ja que has de tenir en regla les vacunes obligatòries i les desparasitacions si surts a l’estranger.

Socialització, exercici, higiene i educació 

Finalment i no menys important, no has de perdre de vista aquests quatre punts: 

  • Socialització: per la teva mascota és vital poder relacionar-se amb altres persones i amb altres animals de la seva espècie. Tracta’l amb amor i respecte, acostuma-ho a relacionar-se amb altres persones i mascotes, per facilitar un caràcter sociable. En cas contrari, pot desenvolupar comportaments agressius i pors, i hauràs d’acudir a un especialista perquè t’ajudi a normalitzar-se en el futur. Quan estigui vacunat i desparasitat, ja pots gaudir de la seva companyia amb el teu entorn! 
  • Exercici: un altre bàsic en la vida de la teva mascota és portar una vida saludable. Ha de fer exercici per poder descarregar l’energia i mantenir-se en forma. Fer exercici evitarà malalties ocasionades pel sedentarisme i el sobrepès. A més la manca d’exercici augmentarà el seu estrès i provocarà problemes de comportament. 
  • Higiene: mantingues nets seves joguines, els seus plats de menjar, el seu llit, etc. No aconsellem que banyis al teu cadell a primerenca edat. Banya-ho només quan sigui necessari, i un cop s’hagi vacunat. Intenta que no agafi por a l’aigua i motivau amb llaminadures, mims i premis adequats per a cadells. Escull productes d’higiene respectuosos amb la seva pell, el seu pèl i la seva edat. L’aigua no ha d’estar molt calent, millor tèbia. I un cop banyat, és millor no deixar el pèl humit i eixugar-lo bé a contrapèl. I no oblidis raspallar habitualment! 
  • Educació: tot i que adorem als nostres cadells, hem de posar límits i normes perquè la convivència a casa i en societat sigui possible. Comença per ensenyar-com és el seu espai per dormir, per menjar, per fer les seves necessitats, que vingui quan li truquis pel seu nom, a parar, a seure o a donar-te la poteta. Sempre ha de ser en positiu, amb premis, paraules afectuoses i amb ordres bàsiques.

Aquests consells t’ajudaran a preparar l’arribada del teu cadell a la seva nova llar. Però no dubtis en venir a veure’ns per poder guiar-te en aquesta nova aventura. T’ajudarem a tenir cura del teu petit pelut i també entrarà a formar part de la nostra família.

Ves al contingut