Search
Close this search box.

Per què esterilitzar la nostra mascota?

La castració de gossos i gats és la cirurgia electiva que es practica amb més freqüència en clíniques veterinàries de petits animals, com és el cas de Capdevila, amb clíniques veterinàries de Martorell i Pallejà. El principal motiu per dur a terme l’esterilització és prevenir la superpoblació de mascotes i les consegüents eutanàsies i problemes derivats de l’abandó d’animals. D’aquesta manera els programes d’adopció (ONG, associacions, refugis, etc.) recomanen la castració immediata dels animals que s’adoptin. 

L’edat recomanada de castració per a gossos i gats oscil·la entre els 6 i els 9 mesos d’edat, però en diferents països hi ha diferents tendències i decisions que poden ser igual de vàlides. En gosses i gates la recomanació general és la castració abans que tinguin el primer zel (pre púber) o per la nostra part, preferiblement entre el primer i el segon zel, que efectivament es produirà dins d’aquests 6-9 mesos, que és l’edat recomanada. El nostre principal criteri per recomanar l’esterilització entre el primer i el segon zel és que les gosses i les gates maduren i es desenvolupen a forma adulta d’una manera adequada. 

Els beneficis de la castració en gosses i gates són: 

  • La disminució de forma radical d’aparició de tumors mamaris (disminueix fins a un 0,5% – 8% si es practica en aquestes edats). La castració a edats més avançades, fins als 9 anys, també redueix el risc però no es quantifica. 
  • Disminució del risc de tumors ovàrics, tumors uterins i piometra, principalment si es practica l’ovariohisterectomia (buidatge complet). 
  • Redueix el risc de problemes de comportament com ara escapisme, munta i marcatge. En línies generals no es recomanarà la castració en gosses agressives, perquè en aquest cas, es pot veure augmentat el problema de l’agressivitat. 

El principal efecte secundari en gosses sol ser la incontinència urinària, però el risc queda reduït a un 4.9% -20%, i sobretot es produeix si es practica l’esterilització en edats molt primerenques (menys de 6 mesos). 

Els beneficis de la castració en gossos i gats són: 

  • Disminució de problemes de comportament per agressivitat i conductes sexuals indesitjades com ara escapisme, marcatge, per casa, baralles, etc. 
  • Reducció del risc de neoplàsia testicular, hiperplàsia prostàtica benigna, i prostatitis. 

En línies generals la castració pot augmentar el risc de patir obesitat en gossos i gats, però es pot evitar o prevenir mitjançant el control de l’alimentació (hi ha dietes comercials adequades) i l’exercici físic diari.

Esterilitza a la teva mascota als nostres centres veterinaris de Martorell i Pallejà. Assegura el seu benestar físic i emocional.

Ves al contingut